De maalderij
Flash animatie
Het koken en de versuikering
Het afkoelen en de toevoeging van gist
De gisting
Het distilleren
Het proeven
Toeristische formules
Reservatie

 

De maalderij

Het opslaan
De granen worden door vrachtwagens naar de molen aangebracht. Via een ingenieus systeem van baggerketens (verticale beweging), schroeven zonder einde en een transportband (horizontale beweging) worden de granen van het gelijkvloers naar de 2de verdieping van de molen getransporteerd en naar grote silo's gestuurd die langs boven gevuld worden. Deze silo's hebben een totale capaciteit van 1680 ton. Alvorens het graan wordt opgeslagen, wordt het gezeefd, geventileerd en stofvrij gemaakt om een optimale bewaring te garanderen.

Het malen
Vanuit deze silo's wordt het graan naar een grote machine gestuurd, tartare genaamd (wanmolen). Dit is een combinatie van een sorteermachine en een ventilator die door trillingen de granen scheidt van vreemde lichamen en door een luchtstroom al deze lichtere materies (stofdeeltjes, kaf en stro). Vroeger werden het kaf en het stro gebruikt voor het opvullen van matrassen. Er zijn twee soortgelijke machines aanwezig: één voor de rogge en één voor de gerst. Dat is nodig omdat deze twee granen niet hetzelfde zijn van maat en van vastheid.

Vervolgens, nog steeds via hetzelfde systeem, wordt het graan naar twee molens getransporteerd (één voor de rogge en één voor het gerstemout) om er meel van te maken. De molens dateren van 1850 en van 1880. Uiteindelijk bekomt men twee soorten meel die men in de vereiste proporties mengt en dan in zakken van 250 kg verpakt.

 

Het productieproces: schema met commentaar en afbeeldingen (Flash)

  Distillerie Claeyssens de Wambrechies
1, rue de la Distillerie - F-59118 WAMBRECHIES - E-mail :info@wambrechies.com
Distillerie de Wambrechies > Tel: + 33 3 20 14 91 90 - Fax: +33 3 20 14 91 99
Visites > Tel: + 33 3 20 14 91 91 - Fax: +33 3 20 14 91 98