De maalderij
Het koken en de versuikering
Het afkoelen en de toevoeging van gist
Flash animatie
De gisting
Het distilleren
Het proeven
Toeristische formules
Reservatie

Het afkoelen en de toevoeging van gist

De afkoeling
Het beslag wordt vervolgens gekoeld. Door het eigen gewicht zakt het beslag naar één van de drie warmtewisselaars. In iedere warmtewisselaar bevinden zich acht platen. De bedoeling is het beslag af te koelen tot het een temperatuur van 28°C bereikt. Dat is de ideale temperatuur voor het gisten. De harken dienen als roerstaven en worden op- en neerwaarts voortbewogen door lederen drijfriemen en cilindertrommels om de homogeniteit van het mengsel te bewaren.

Vervolgens wordt het beslag verdeeld over de drie warmtewisselaars. Het heeft op dat moment een temperatuur van 65°C. De platen in de warmtewisselaars baden in koud water dat afkomstig is van de watertoren. Zo worden zij afgekoeld tot 35°C.

Het enten
Het afgekoelde beslag loopt vervolgens in twee koperen kuipen. Het vloeibare restant van de vorige distillaten, heldere delen genaamd, wordt eraan toegevoegd, net zoals (ongeveer 800 l) koud water afkomstig van de watertoren. Een totaal van 1500 l heldere delen en koud water worden bij iedere kuip gevoegd. De temperatuur van het beslag is dan ideaal voor de toevoeging van de gist. Iedere donderdag en iedere vrijdag wordt de temperatuur van het beslag vrijwillig afgekoeld tot 25°C in plaats van tot de normale 28°C. Dit is om de duur van de gisting te verlengen. De gisting duurt in dat geval drie dagen in plaats van twee.

Men voegt 1 kg bakkersgist (Saccharomyces Cerevisiae) toe voor iedere 2500 l die aanwezig is in een gistkuip, hetzij een totaal van 2 kg voor 5000 l. Het geheel wordt voortdurend gemengd met een grote houten palet (touilleau) die manueel bediend wordt.

 

Het productieproces: schema met commentaar en afbeeldingen (Flash)

  Distillerie Claeyssens de Wambrechies
1, rue de la Distillerie - F-59118 WAMBRECHIES - E-mail :info@wambrechies.com
Distillerie de Wambrechies > Tel: + 33 3 20 14 91 90 - Fax: +33 3 20 14 91 99
Visites > Tel: + 33 3 20 14 91 91 - Fax: +33 3 20 14 91 98