Het ontstaan van de jeneverstokerij Claeyssens
De 19de eeuw
De 20ste eeuw
De huidige jeneverstokerij Claeyssens
 

 
Het ontstaan van de jeneverstokerij Claeyssens

De jeneverstokerij vindt zijn oorsprong in 1789, wanneer Guillaume CLAEYSSENS vanuit Menen in België naar Frankrijk vlucht om te ontsnappen aan de Brabantse Revolutie.

Hij koopt de sluismolen in Wambrechies waar hij de eerste tijd linnen produceert. Al snel echter wordt de molen omgevormd tot olieslagerij en worden er nieuwe gebouwen opgericht. Tezelfdertijd wordt er in Rijssel een jeneverstokerij gesticht.

 

 

In 1817 hervormt de zoon van Guillaume CLAEYSSENS de olieslagerij in jeneverstokerij, iets wat in die periode meer rendabel was.

Er waren tal van voordelen die het oprichten van de jeneverstokerij in Wambrechies met zich meebracht :

 • De aanwezigheid van het Deulekanaal, bevaarbaar sedert mensenheugnis. Bijzonder geschikt dus voor de aanvoer van de granen die nodig zijn voor de productie van het eau de vie (en later ook voor de aanvoer van steenkool).
   
 • De aanwezigheid van een watermolen die zich al sedert de 13de eeuw bij de sluis bevindt. De molen dient voor het malen van het graan om zo door middel van de hydraulische energie meel te bekomen.
   
 • De aanwezigheid van een ondergrondse waterlaag. Het water wordt er op een diepte van 30 m opgevangen en is van een uitstekende kwaliteit. De kostprijs is bijzonder laag. De bijzondere kwaliteit en de lage kostprijs komen de jenever ten goede.
   
 • De aanwezigheid van een groot aantal veefokkers in de omliggende gebieden. De veefokkers waren afnemers van de spoeling, de vaste overblijfselen van het distilleren.
   
 

Het productieproces werd ontworpen door één enkele man: Henri LENSSEN, ingenieur en vriend des huize van de familie Claeyssens.
Deze Rijnlander, afkomstig van Düren heeft een vernuftig productieproces in mekaar gestoken dat grotendeels automatisch werkt, wat voor die periode zeer uitzonderlijk was. Zijn laatste rustplaats is net naast die van Guillaume Claeyssent op het kerkhof van Wambrechies.

 
  Distillerie Claeyssens de Wambrechies
1, rue de la Distillerie - F-59118 WAMBRECHIES - E-mail :info@wambrechies.com
Distillerie de Wambrechies > Tel: + 33 3 20 14 91 90 - Fax: +33 3 20 14 91 99
Visites > Tel: + 33 3 20 14 91 91 - Fax: +33 3 20 14 91 98