Geschiedenis van de jenever
Productieproces
Cocktails
Recepten
Lexicon

Distilleerkolf (alambiek)
Koperen waterketel die uit twee delen bestaat: 1) de ijzeren pan waar de mout gedistilleerd wordt; 2) het deksel dat voorzien is van een zwanenhals en waardoor de vluchtige componenten van de alcohol naar een buis gestoten worden: het is een soort van helm die fungeert als "stoomkamer". Op het niveau van de helm heeft er een uitwisseling van ionen en van eiwit plaats tussen het koper en de alcohol, daarom is het zo belangrijk dat de distilleerkolven een koperen deksel hebben. De distilleerkolf voor de fijnstook is veel groter dan die voor de ruwstook.

Alcohol
Een heldere, kleurloze stof die ontstaan is door een organische verbinding als gevolg van omzetting van suikers en die één of meer hydroxiden (OH) bevat. Ethylalcohol (of ethanol) is het hoofdbestanddeel van jenever (en van wijn en whisky).

Zetmeel
Bestanddeel van bepaalde onderdelen van planten zoals wortels of zaden. Het is een verbinding van waterstof en koolstof die tot 55 % gerstemout kan bevatten. Men vindt ook zetmeel terug in rogge of in koren. Een bepaald ferment ervan zorgt ervoor dat het wordt omgezet in maltose.

Heldere delen
Restanten van vorige distillaties. Zij verzekeren de continuïteit van smaak en voorkomen de vermenigvuldiging van de ongewenste gisten. Zij verhogen de verzuring van de mout om het gistingsproces niet te snel te laten verlopen: deze procedure wordt toegepast bij de jenever Claeyssens en de Geuze Lambic. De kwaliteit van het distillaat wordt bepaald door de gisting (duur, verzuring,...).

Het koken
Zorgt ervoor dat zetmeel kan worden omgezet in suiker. Het is een stap die niet kan worden overgeslagen omdat de niet behandelde granen anders al te zeer onderhevig zijn aan schimmels en bacteriën en drager zijn van wilde gistsoorten.

Koper
Het metaal dat gebruikt wordt voor het maken van distilleerkolven en dat men bijzonder op prijs stelt voor zijn kwaliteiten: het is gemakkelijk te bewerken, sterk en een goede geleider van warmte. Deze kwaliteiten waren in de 19de eeuw en voordat het roestvrij staal werd uitgevonden zeer belangrijk.

Dextrine
Wordt gevormd door de inwerking van de diastase op het zetmeel. Wordt nog later omgezet in maltose (suiker).

Diastase
Eiwitachtig ferment in kiemende granen dat zetmeel in dextrine en gistbare maltose omzet. Deze eiwitten nemen de vorm aan van het alfa-amylase en het beta-amylase.

Mout
Brij die wordt bekomen door de inwerking van kokend water op meel. Wordt in een beslag verwerkt om te kunnen gisten. (Zo vormt het een "petite bière" of "klein bier").

Staartresten van de distillatie (naloop)
Derde fractie van het distillaat. Bestaat voornamelijk uit onzuiverheden, organische zuren en minder vluchtige bestanddelen dan de ethylalcohol. (heeft een lager alcoholgehalte).

Kop van de distillatie (voorloop)
Eerste fractie van het distillaat. Bestaat o.a. uit esters en acetaldehyde die vluchtiger zijn dan de ethylalcohol. (heeft een hoger alcoholgehalte).

Bepalen van het alcoholgehalte
Percentage uitgedrukt in volume van de hoeveelheid alcohol bij een temperatuur van 20°C.

  Distillerie Claeyssens de Wambrechies
1, rue de la Distillerie - F-59118 WAMBRECHIES - E-mail :info@wambrechies.com
Distillerie de Wambrechies > Tel: + 33 3 20 14 91 90 - Fax: +33 3 20 14 91 99
Visites > Tel: + 33 3 20 14 91 91 - Fax: +33 3 20 14 91 98